Reinco - Voldoening in het werk

Leeftijd: 32 jaar
Opleiding: sociaal pedagogisch werk

Na 14 jaar werken in de zorg, heb ik mijn geboorteprovincie Zeeland verruild voor Den Haag. Ik ging op zoek naar vacatures waarin maatschappelijke dienstverlening centraal staat en via een uitzendbureau kwam ik als klantadviseur bij Webhelp terecht.

Steeds wat nieuws

Tijdens een intensieve training van een aantal dagen werd ik klaargestoomd voor het werk. Daarna startte mijn leven als klantadviseur met het beantwoorden van vragen over een specifieke wet. Inmiddels werk ik voor een andere overheidsdienst. Ik help burgers bij het aanvragen van een persoonlijk overheidsaccount. Hoe lang ik in dit team zal blijven, is onbekend want ik sta open voor nieuwe stappen. Naast het telefoonwerk zou ik in de toekomst wel extra of andere taken willen krijgen. Ik weet dat dit tot de mogelijkheden behoort dus dat komt vast goed.

Voldoening

Ik heb echt het gevoel dat ik iets beteken voor de maatschappij, dat geeft mij veel voldoening. Verder is het mooie aan dit werk dat ik van ieder contact met de burger iets leer. Ik kan steeds effectiever, efficiënter en doelbewuster meedenken met de informatie die iemand mij geeft in een gesprek. En ik heb geleerd hoe ik de burger op een klantgerichte en professionele wijze antwoord kan geven, ongeacht de werkdruk, doelstellingen en targets van de afdeling. Die continue (door)stijgende lijn geeft mij wel een kick.

Persoonlijk sterker

Je moet behoorlijk flexibel zijn voor dit werk. Sommige gesprekken raken je persoonlijk, van negatief tot heel positief. Zo vind ik het bijvoorbeeld moeilijk om ‘nee’ te zeggen wanneer mensen dingen van mij verwachten die ik niet kan of mag doen voor ze. Maar ik heb ook veel respect gekregen voor mensen die nauwelijks Nederlands spreken en toch zelf telefonisch contact op durven te nemen met de overheid. Over-all kan ik zeggen dat ik persoonlijk groei dankzij mijn werk. Ik merk bijvoorbeeld dat ik privé meer de tijd neem om eerst te luisteren naar mensen, in plaats van meteen een oordeel te hebben.

Fijn met collega's

Gezien de flexibele werktijden zie ik elke werkdag verschillende collega's. Zeker in het begin heb ik veel aan hen gehad. Zij hebben mij goed begeleid, ik kon (en kan) altijd bij hen terecht als ik raad nodig had. Ik merkte al snel dat alle collega’s verschillende functies en achtergronden hebben, dat maakt het erg leuk om ervaringen uit te wisselen. Ook ga ik regelmatig iets drinken met m'n collega's of wordt er iets anders leuks ondernomen.

En verder?

Ik ben altijd op zoek naar verbetermogelijkheden. Ik vind het belangrijk om te ‘sleutelen’ aan een oplossing op maat voor de burger/klant. Vandaar deze sleutel op de foto. Verder staat een sleutel voor mij voor: zekerheid, kennis en (de sleutel tot) succes!